Kiedy i dlaczego niezbędna jest konserwacja dachu?
- Szczegóły
Pamiętajmy, że dach jest narażony na szereg czynników atmosferycznych, takich jak deszcz i śnieg, mróz, upały, wiatr itd. Dlatego w przypadku każdego pokrycia dachowego należy co jakiś czas wykonać konserwację.
Konserwacja dachu - dlaczego powinieneś ją wykonać?
Na przeprowadzenie konserwacji dachu zwykle decydujemy się ze względów estetycznych. Po kilku latach eksploatacji dach zwykle traci swoje walory wizualne. Kolory tracą blask, na powierzchni pojawiają się różne naloty, faktura staje się matowa itd. Przyczyną tych problemów są przede wszystkim czynniki pogodowe, na które narażone jest pokrycie dachowe niemal przez cały czas.
Oprócz względów estetyki bardzo ważne są również parametry techniczne, które stanowią drugą przyczynę konieczności wykonywania regularnych prac konserwacyjnych. Nawet najlepszej jakości blachodachówki czy dachówki ceramiczne mogą z czasem tracić swoje właściwości. Ich wskaźnik wytrzymałości, hydroizolacji i izolacji termicznej jest wysoki, jednak czynniki zewnętrzne mogą je osłabiać. To z kolei przekłada się na wyższe rachunki za ogrzewanie, a w niektórych przypadkach skutkuje nawet przedostawaniem się wilgoci do wnętrza budynku.
Bardzo ważnym powodem przeprowadzania konserwacji jest również konieczność oczyszczenia powierzchni z różnorodnych zanieczyszczeń, takich jak np. ptasie odchody, piasek, sadza itp.
Kiedy należy zaplanować konserwację dachu?
Częstotliwość wykonywania prac konserwacyjnych zależy od specyfiki naszego dachu. Przede wszystkim warto pamiętać, że przynajmniej raz do roku należy wykonać dokładny przegląd dachu. Dzięki temu sprawdzimy, czy nie pojawiają się ubytki w strukturze i zniszczenia, które z czasem mogą się pogłębiać. Zaleca się, aby co 2-3 lata nałożyć na powierzchnię dachu powłoki zabezpieczające, dzięki którym dach będzie odporniejszy na czynniki środowiskowe. Z kolei malowanie warto przeprowadzić raz na 5-6 lat. Dzięki temu pokrycie dachowe zachowa swoje właściwości i piękny wygląd przez długi czas.